Cryolipolysis Fat Freeze

Aparat za kriolipolizu

Kriolipoliza ili CryoBodySculpting (CBS) je sofistirana metoda XXI-og veka za uklanjanje viška masnih naslaga, pogotovo sa onih regija gde je to dijetom i vežbom gotovo nemoguće učiniti. Primarna funkcija aparata je remodelovanje tela, odnosno, smanjivanje količine masnih ćelija u određenim regijama.

Aparat radi po principu vakuma sa nekro-zamrzavanjem masnih ćelija.

(Nekrozamrzavanje masnih ćelija je zamrzavanje masnih ćelija, gde se na kontrolisanim niskim temperaturama zamrzava sama masna ćelija i dolazi do njene nekroze i izbacivanja normalnim tokom metabolizma)

Mikroskopski prikaz masnih celija
Mikroskopski prikaz masnih ćelija

Deponovane masne naslage, najlakše, najbezbolnije i najugodnije po samog pacijenta, rešavaju se upravo ovom metodom.

Krioterapija, odnosno hlađenje, ima svoju primenu u mnogim granama medicine kao što su: fizikalna medicina, stomatologija, kozmetologija, hirurgija, kardiologija, pulmologija, alergologija, vaskularna hirurgija…

Vakum ili Preso terapija koristila se kao terapija Ventuzama (čašama)  u tradicionalnoj kineskoj medicini, a svoju široku primenu nalazi i dan danas u gotovo svim granama savremene medicine.

Sam tretman kriolipolize je krajnje komforan za pacijenta. Nije potreban nikakav vid anestezije niti analgezije. U toku tetmana pored hlađenja regije, mogu se osećati blagi trnci u tretiranoj regiji.

Prednosti kriolipolize:

 • Kratko vreme tretmana
 • Jednom uništena masna ćelija više se ne vraća
 • Neinvazivna metoda lipolize
 • Potpuno bezbolna metoda
 • Moguće je vršiti lipolizu gotovo svih regija tela
 • Nema YoYo efekta
 • Nema viška kože, jer sam tretman svojim delovanjem deluje i na derm te podstiče njegovo zatezanje
 • Nema rezova, modrica, otoka ili bilo kakvih drugih vidljivih promena
 • 30% rezultata vidljivo je odmah, ostalih 70% se vide kroz period od 14-21 dan, nakon čega je potrebno ponavljati tretmane

Kako se radi kriolipoliza?

Prilikom prislanjanja aplikatora na deo tela koji se tretira, dolazi do uvlačenja kože, tkiva i masnoća u posebno oblikovan termodinamični vakumski aplikator. Na taj način se izoluje zahvaćeno masno tkivo od ostatka tela te se terapija usmerava na željeno područje. Posebna pažnja kod kriolipolize je posvećena senzorima koji prate temperaturu kože tako da je tretman ugodan, bezbolan i siguran.

Posle tretmana u trajanju od oko jednog sata (u zavisnosti od regije koju tretiramo), vaše telo nastavlja da potpuno prirodnim putem obavlja preostali deo posla: kroz sledeća 2 do 3 meseca oštećene masne ćelije hemijskim i metaboličkim procesima u organizmu bivaju resorbovane i fiziološkim putevima se odstranjuju iz vašeg tela.

Gde smo delovali kriolipolizom dolazi do lokalnog ubrzavanja metabolizma.

Za razliku od prethodnih metoda istih namena koje su imale ograničenja po delotvornosti i mestu primene, kriolipoliza se može primenjivati na celom telu.

Bitno je napomenuti da je kriolipoliza, jedan od klinički ispitanih i dokazanih neinvazivnih metoda lipolize, jer masno tkivo kao tkivo bez kapsule, koja je slobodne kozistencije, vrlo je teško za rad i manipulisanje. Ali kriolipoliza je odlična metoda jer ona radi 2u1: fiksira tkivo vakumom, a hlađenjem odnosno zamrzavanjem vrši njegovu destrukciju i nekrozu. Kriolipoliza dokazano ne deluje štetno na kožu, čak ima odlično dejstvo stvaranja novog elastina tako da koža postaje elastičnija i zategnutija. Zbog svog idealnog oblika aplikatora, koji je dizajniran tako da je savršeno prilagođen ljudskom telu, nije moguće da dođe do hlađenja dubljih struktura kao što su mišićno tkivo i organi.

Kome je namenjena kriolipoliza:

Kriolipoliza nije procedura kojom se leči gojaznost, ona je namenjena osobama koje su relativno fit, ali imaju masne naslage na određenim delovima tela, a to su najčešće: stomak, zadnjica, butine i struk.

Kontraindikacije:

Tretmani aparatom za kriolipolizu nisu preporučljivi za; trudnice, dojilje, pacijente sa ugrađenim pejsmejkerom, bajpasom, povišenim krvnim pritiskom i drugim srčanim oboljenjima, krioglobulinemijom, paroksizmalnom hladnom hemoglobinurijom, urtikarijom prouzrokovanom hladnoćom, dijabetesom i neuropatijom, postherpetičnim neuropatijama.

Priprema pacijenta:

 1. Dezinfekcija tretirane regije
 2. Inspekcija kože i uzimanje debljine kožnog nabora kalimetrom
 3. Postavljanje Cryo membrane i folije
 4. Podešavanje parametara na aparatu
 5. Postavljanje sonde preko membrane na željenu regiju i puštanje aparata u rad

Moguće greške:

 1. Usled loše procene masnog tkiva može se staviti previše intenzivan vakum, što dovodi do manjih modrica
 2. Usled niže temperature nego što bi trebala biti, dolazi do gubitaka senzibiliteta na nekoliko dana, koji se vraća u potpunosti postepeno.